ISTORICUL

LICEULUI CU PROGRAM SPORTIV BACĂU

   În anul 1970, Bacaul devine un oras de frunte în fotbalul românesc . Înfiintarea unui liceu cu program în fotbal se impune datorita cerintelor care se manifestau la jucatorii adulti si care erau rezultatul unui proces de instruire total necorespunzator, lasat pe seama unor oameni  care nu aveau o pregatire de specialitate. În acelasi timp erau destui tineri care ajunsi în divizia A, nu aveau înca rezolvata problema pregatirii profesionale,  ramânând la nivelul absolvirii scolii generale si uneori nici atât, desi calitatile intelectuale le dadeau dreptul la mai mult.

   Înfiintarea Liceului cu Program Sportiv la Bacau,  este legata de efortul si daruirea de  care a dat dovada profesorul Ioan Rus în calitate de inspector scolar, primul director al scolii. Liceul si-a început activitatea în anul scolar 1969-1970 sub forma unei sectii de fotbal pe lânga Liceul nr. 3 din Bacau, cu doua clase, a V-a si a X-a.

   În urma demersurilor facute în vara anului 1970, prin ordinul Ministerului Învatamântului nr. 90147 din 2 septembrie 1970, liceul a fost declarat ca unitate independenta, luând fiinta astfel primul liceu cu program de fotbal din tara noastra. În primul an de existenta, liceul trebuia sa functioneze cu doua clase primare (clasele III-IV), doua clase gimnaziale (clasele V-VI) si doua clase de liceu (anii I-II). Înca de la început liceul a fost privit cu neîncredere si chiar cu ostilitate, profesorii si antrenorii fiind deseori împiedicati sa recruteze elevi buni la învatatura. Foarte multi parinti si chiar cadre didactice au considerat ca liceul s-a înfiintat ca un refugiu pentru cei certati cu învatatura si disciplina dar care vor sa ajunga fotbalisti. Totusi, rezultatele obtinute nu peste mult timp, i-au obligat pe multi sa îsi revizuiasca parerea.

   Pâna în anul 1978 când s-a mutat în localul actual, situat pe strada Alexandru cel Bun nr. 43, liceul a functionat în cladirea veche a Scolii “Spiru Haret”, la Colegiul National “Vasile Alecsandri” si la Colegiul National “Ferdinand I” (în cladirea actualului internat al Liceului cu Program Sportiv). Pe parcursul anilor, liceul a cunoscut denumiri diferite: Liceul cu Program Special de Educatie Fizica (1970), Liceul Real-Umanist Nr. 1 – profil fotbal (1975), Scoala Generala nr. 30 (clasele de liceu functionau pe lânga Colegiul National “Vasile Alecsandri” – 1979), Liceul cu Program de Educatie fizica si Sport (1990), Liceul cu Program Sportiv (2002).

De la înfiintare si pâna în prezent, liceul a avut urmatorii directori:

 – 1970-1973 – prof. Ioan Rus

– 1973-1987 – prof. Dumitru Varodin

– 1987-1996 – prof. Mihai Grigoras

– 1996-2001 – prof. Victor Nedita

– 2001-2004 – prof. Vasile Baltă

– 2004-2014 – prof. Ion Mihai

– 2014-2016 – prof. Dan Ciudin

– 2016-2017 – prof. Mihai Mihalcea

– 2017- – prof.dr. Dragoş Furdu

   Rezultatele obtinute au dus la cresterea numarului de elevi. Daca în anul scolar 1970-1971, functionau 6 clase cu 125 elevi si 17 cadre didactice, în anul scolar 1988-1989, liceul avea 31 clase cu 1149 elevi si 62 cadre didactice. Dupa anul 1990 liceul si-a mentinut numarul de clase si numarul de elevi pâna în anul 2000. Dupa acest an numarul copiilor scolarizabili a scazut, aria de selectie s-a restrâns din cauza înfiintarii unor centre de copii si juniori pe lânga diferite asociatii si cluburi, astfel ca numarul de clase a scazut ajungându-se în prezent la un numar de 16 clase (4 clase de gimnaziu si 12 clase de liceu). Pe tot parcursul anilor liceul nostru a scolarizat si pregatit elevi care s-au realizat atât în plan sportiv cât si profesional.

   Dintre acestia (cu scuzele ca nu îi putem nominaliza pe toti) enumeram: Aura si Ionut Feniuc, Craescu A – atletism;  Bogdan Milon, Alexandra Olariu – badminton; Vasile Vamanu, Costel Solomon, Lica Movila, Andrei Cristea, Vlad Chiriches, Ciudin Marian, Sosu Vasile, Costel Cîmpeanu, Sorin Condurache, Frasinescu, Tiganus, Cristi Ciocoiu, Bogdan Buhus , Vlad Chiricheş fotbal; Gabriela Potorac, Vasilica Mavriche, Martinas Cecilia, Andronic Camelia – gimnastica; Narcisa Lecusanu, Sandu Iacob, Radu Ghita – handbal; Simona Paduraru – înot si Anisoara Oprea, Clara Ciocan, Mihaela Coman, Dan Chereches, Cornel Ardeleanu – sarituri în apa; Bârzu Manuela – judo, Mihaela Vulpe – tenis; Rusei Melania, Stancu Alexandrina, Hotoi Mihaela, Busu Irina – volei.

   Colectivul de cadre didactice al liceului, prin pasiunea si responsabilitatea de care dau dovada, vor pregati la un nivel calitativ superior tinerii care  vor pasi pragul liceului.